Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji je obvezno in prostovoljno, zato je izbira zdravstvenega zavarovanja glede dodatnega zavarovanja vaša lastna izbira in odgovornost. Mnogim ni mar za to zavarovanje, dokler so mladi in ne pride do nesreče, če pride do tega, pa lahko nastane velika težava in velikanski strošek za operacije, ležanje v bolnici več kot tri dni in za dodatna, boljša zdravila. Zato je plačevati premijo za dodatno zdravstveno zavarovanje smiselno, ker je letna premija dosti nižja od tega, kar lahko plačate za svoje zdravje.

zdravstveno zavarovanje

Dodatno zdravstveno zavarovanje je najcenejše, če ga plačujete takoj, ko končate šolanje v prvem letu, ko vam poteče status študenta, ker ste verjetno takrat še mladi in zdravi, boste plačali najmanj za zavarovanje, če pa čakate, vam bo vsaka zavarovalnica zaračunala na vsako, leto, ko niste bili zavarovani dodatne 3 %. Če pa ste bolni v času sklenitve zavarovanja, morate to povedati in so tudi seveda pogoji drugačni.

Nekateri menijo, da bodo dodatno zdravstveno zavarovanje začeli plačevati, ko bo kaj narobe, če zbolijo ali gredo v bolnico. Vendar pozor, ko začnete plačevati dodatno zdravstveno zavarovanje, vam prve tri mesece še ne velja. Šele po teh plačanih premijah lahko začnete koristiti to zavarovaje in če se vmes kaj zgodi, boste vse morali plačati sami, če niste življenjsko ogroženi.

Obvezno zavarovanje namreč krije le obvezna zdravila, ki rešujejo življenja, operacije in posege ter zdravstvene storitve, če je vaše življenje ogroženo ali pa na tri leta, ko vam pripada določen pregled brezplačno oziroma pregled krvi enkrat letno ter pregled zob enkrat letno. Vse ostalo pa morate doplačati in verjemite, da ne gre za majhne zneske. Ležanje v bolnici in operacije stanejo lahko nekaj sto tisoč evrov. Glede na to se je dobro vprašati, kaj se vam bolj plača plačevati, premijo za dodatno zavarovanje, ki stane okoli 30 evrov mesečno ali drage zdravstvene storitve?