Z napredkom tehnologije so napredovali tudi mobilni telefoni in njihova zmogljivost. Z naprednejšimi procesorji in RAM pomnilniki večje kapacitete, mobilne aplikacije so postale veliko boljše. Starejši telefoni so omogočali zgolj klicanje in pošiljanje sporočil. Zato se je pojavila potreba po zmogljivejših telefonih, na katerih bi imeli aplikacije, ki bi nam omogočale vse kar želimo. Če smo hoteli kaj kupiti prek interneta, edina možnost za to je bila, da se usedemo za namizni računalnik, se povežemo na internet in naročimo nekaj prek spleta. S časom je to postalo neuporabno, saj nismo imeli vedno računalnika pri sebi. Tako je prišlo do prvih mobilnih aplikacij, ki so omogočale vse kar so omogočale spletne aplikacija s tem, da smo lahko kadarkoli dostopali do teh. To se je izkazalo kot zelo koristno in so zato ljudje začeli masovno uporabljati mobilne aplikacije. Ljudje smo velikokrat leni in se nam ne da iskati prek spletnega brskalnika neko informacijo. Med prvimi aplikacijami se je pojavila mobilna aplikacija za pretvarjanje merilnih enot. Ta nam je omogočila, da v parih sekund preverimo npr. koliko metrov vsebuje ena milja. To je veliko bolj hitro in enostavno, kot je bilo prej, saj nam ni treba prižigati računalnika ali odpirati spletnega brskalnika na telefonu samo za to, da dobimo neko informacijo. Mobilne aplikacije imajo shranjene vse naše podatke, slike itd. ki si jih je aplikacij že pri nameščanju zapomnila. To je zagotovo velika prednost v primerjavi z spletnimi stranmi.

mobilne aplikacije

Poleg tega, mobilne aplikacije nam omogočajo enostavno nakupovanje izdelkov in pridobivanje vseh potrebnih informacij. Te informacijo so zelo koristne, saj lahko v vsakem trenutku preverimo odpiralne čase. Danes imamo celo mobilne aplikacije, ki nam povedo koliko imamo še časa za nakup v določenih trgovinah in kje se nahaja določena trgovina. Največja prednost mobilnih aplikacij je v tem, da se lahko prek mobilnega telefona povežemo z zemljevidom. Tako se lažje odločimo kam bi šli v nakup, saj se nam pokažejo razdalje od naše lokacije do vseh trgovin. Z enim klikom se lahko povežemo z Google zemljevidom, ki nas bo potem vodil od stanovanja do trgovine. Uporaba GPS naprav je postala zgodovina, saj danes skoraj vsi uporabljamo mobilne aplikacije za navigacijo, kot so Sygic ali iGo.  Tako nam ni treba zapravljati denarja za nakupovanje navigacijskih naprav. Poleg tega, če smo v večjem mestu in se zgubimo, imamo vedno navigacijo na telefonu vedno pri sebi.

Nekatere mobilne aplikacije nujno potrebujejo dostop do interneta zato, da jih lahko sploh uporabljamo, druge so pa popolnoma neodvisne od interneta. Največ mobilnih aplikacij je takšnih, da za izvajanje osnovnih stvari ne potrebujemo interneta, če pa želimo nekaj dodatnih funkcij, potem se pa moramo povezati na internet. Danes skoraj vsaka spletna stran ima tudi svojo mobilno aplikacijo. Tako lahko danes gledamo televizijo prek telefonov.