Na spletni povezavi https://www.tomazgorec.si/marmorni-kolac/ je predstavljen zelo enostaven recept za bolj ali manj klasičen marmorni kolač. Potem pa so predstavljeni recepti za nekaj izpeljank te črno-bele torte. V osnovi je to testo prav za tako torto. Torta je lepa, enostavna in povrhu vsega še zelo okusna. Pečenje v modelih za to vrsto peciva se je razvilo šele kasneje. Tako je to pecivo dobilo še svojo posebno obliko. Ni pa nobenega posebnega pravila, kakšen videz naj bi torta sploh imela. Nekako smo vajeni okrogle oblike z različnimi nadevi, prelivom in okraski.

Marmorni kolač

Ko je bil moj sin še majhen, mu je njegova krstna botra za god vedno spekla torto v obliki marmornega kolača in nanjo napikala lizike. Ta torta ne bo šla nikoli v pozabo. Pa čeprav je bila še daleč od klasike. In on še danes ne je klasičnih tort. Teknejo mu le peciva brez krem.

Malo drugačna izvedba marmornega kolača

Včasih pa je zanimivo pobegniti klasiki. Tako nastajajo vedno nove izpeljanke kulinaričnih doživetij. Zato sem se odločila, da predstavim tudi tiste manj pogoste vrste tega peciva. Marmorni kolač ni nujno, da je črno-bel. Oziroma svetla in čokoladna masa.

Za novo izpeljanko marmornega kolača potrebujemo:

  • 4 jajca L velikosti, približno 65g na jajce
  • 2 dl sladkorja in en vanili sladkor
  • 2 dl mleka in 2 dl olja
  • 450 g polnozrnate moke in en pecilni prašek
  • Ščepec soli

Pripravimo model. Namažemo ga z maščobo in posujemo z moko. Model naj ima volumen vsaj dva litra.

Pečico prižgemo in nastavimo na pečenje na 180º C.

Jajca razdelimo na beljake in rumenjake. Beljake dobro stepemo in jim postopoma dodajamo sladkor. Mešalnik zmanjšamo na minimum in beljakom dodajamo rumenjak po rumenjak. Ko je masa lepo rumena, počasi prilivamo mleko in olje. Moko zmešamo s pecilnim praškom in soljo. Suhe sestavine počasi umešamo v maso. Testo mora biti lepo gladko. Mešalnik ustavimo. Polovico mase za marmorni kolač vlijemo v model. Drugi polovici mase pa dodamo žlico mleka in žlico cimeta. Tisti, malo bolj drzni, lahko dodate še žličko ingverja v prahu. Drugi del mase nato polijemo po prvi polovici. Če želimo bolj pisan kolač, z vilico nekajkrat potegnemo po celi globini mase. Model postavimo v prvotno ogreto pečico in pečemo približno 40 minut. Po pretečenem času z zobotrebcem ali leseno palčko preverimo ali je pecivo pečeno. Pecivo je pečeno, ko izvlečemo popolnoma suho palčko. Nato ga pustimo nekaj časa počivat v modelu. Ko se malo ohladi, ga zvrnemo iz modela na rešetko ali na krožnik prekrit s čisto, suho krpo. Po vrhu ga potresemo s sladkorjem v prahu, ki smo mu dodali malo cimeta. Kuhinja bo prijetno zadišala po prazniku.

Marmorni kolač z makom

Namesto cimeta lahko dodate drugemu delu mase mleti mak. Priporočam, da ga predhodno poparite z mlekom ali tekočo smetano. Deciliter mletega maka prelijte z decilitrom vročega mleka ali tekoče smetane. Preden poparjen mak dodate masi, naj se ta vsaj malo ohladi. Nadaljujete z zgoraj opisanim postopkom. Le po vrhu ga na koncu posujete s sladkorjem v prahu brez cimeta.

Lahko se poigramo tudi z raznimi prelivi

Torto v obliki marmornega kolača lahko tudi prelijemo z raznimi prelivi. Tako bo to pecivo še bolj okusno in hkrati zanimivo. Prelivamo pa ga povsem ohlajenega.

Za beli led potrebujemo rahlo stepen beljak, ki mu dodamo dve žlici sladkorja v prahu in žlico limoninega soka.

Čokoladni preliv naredimo tako, da čokolado segrejemo le toliko, da se prične topiti. Dodamo ji hladno stiskano olje ali mleko/tekočo smetano. Tekočine dodamo zelo malo. Nekje na 100g čokolade žlico olja ali mleka.

Sadne prelive naredimo z želatino. Ravnamo se po navodilu na embalaži želatine. Potrebujemo približno dva decilitra preliva. Uporabimo lahko sveže zmešano sadje ali sadni sok.

Marmorni kolač lahko postrežemo topel ali hladen. Poleg se poda priljubljena skodelica toplega napitka.

Kategorije: Dom in vrt