Kratkovidnost je posledica nepravilno oblikovanega zrkla, ki je preveč sploščeno in se slika izostri pred mrežnico, namesto na njej, zato so predmeti, ki so oddaljeni, videti megleno. Vendar je zdravljenje kratkovidnosti možno na več načinov, s korekcijskimi lečami v očalih ali leče vstavljene v oči ali pa z operacijo.

Znano je tudi, da se kratkovidnost lahko odpravi z vajami za oči, ki pa jih je treba delati dolgo časa in zelo redno, da se mišice ojačajo in zrklo naredijo spet okroglo. Za ljudi, ki so kratkovidni je značilno, da imajo sliko izostreno na blizu in vidijo predmete od blizu povsem ostro.

kratkovidnost

Kratkovidnost se pojavi lahko že z rojstvom ali pa kasneje, ko se preveč gleda ekran in telefon ali se preveč bere in premalo gleda v daljavo. Tako se mišice polenijo in nekatere postanejo močnejše od drugih, zato se zrklo splošči ter nastane kratkovidnost. Zato so vaje za izboljšanje vida zelo učinkovite in lahko  celo odpravijo očala.

Očala so najbolj klasična metoda zdravljenje slabovidnosti in korigirajo z lečami sliko, ki nato pade točno na mrežnico očesa, da oko lahko vidi spet stro. Torej očala lomijo svetlobo tako, da jo prestavijo na pravo mesto v očesu. Enako naredijo leče, ki se vstavijo v oči.

Najhitreje in najbolj učinkovito pa se odpravi kratkovidnost z operacijo. Operacijo oči izvedejo z laserjem in traja okoli 20 minut. Počivate en ali največ tri dni in nato že lahko delate. Skoraj v vseh primerih je ta operacija uspešna in je manj kot en procent pacientov, ki se jim zakomplicira. Na samo operacijo se ni treba pripraviti.

Priporoča se edino to, da vas nekdo tja in nazaj dopelje, ker boste po operacijo začasno imeli slabši vid oziroma boste imeli težave z vidom zaradi anestetika, ki je v očesu, pa se oko ne bo moglo prilagajati situaciji v prometu. Ko anestetik popusti, bo vse v redu.