Nakup bunde je lahko velik strošek, seveda pa lahko veliko prihranimo z izbiro izdelkov iz nižjega cenovnega razreda. To velja tudi za ženske bunde, ki so po ceni povsem primerljive z moškimi. Res je sicer, da je ponudba v nekaterih segmentih morda nekoliko bolj siromašna, tako recimo ni toliko izbire med dražjimi modeli, a vseeno je moč najti tako poceni kot zelo drage ženske bunde. Najcenejše bunde stanejo morda le kakšnih 30, 40 ali 50 evrov, dražji izdelki pa zahtevajo tudi več kot 300 evrov. Razlike so torej velike, nenazadnje lahko za ceno dražje bunde dobimo kar 10 cenejših! So z razliko v ceni sorazmerne tudi razlike v kakovosti? Kaj lahko pričakujemo od dražje ženske bunde, česar cenejši modeli ne prinašajo?

Ženske bunde

Razlika je očitna že takoj, ko se vprašamo o ključnih odlikah zimske bunde. Jasno je, da mora oblačilo zagotavljati zaščito pred hudimi vremenskimi razmerami v hladnejšem delu leta. Če nameravamo preživljati veliko časa zunaj, pri temperaturah pod ničlo, je toplota vsekakor velika prioriteta. V tem primeru se ne moremo zanašati na cenejše modele. Cena dražjih bund je povsem upravičena, saj ta oblačila ponujajo bistveno boljšo zaščito pred mrazom – sestavljena so iz več plasti kakovostnih materialov, vmes pa so polnila, ki zadržujejo topel zrak in preprečujejo vdor mraza. Od cenejših bund tega ne moremo pričakovati, predvsem pa pri teh ne bomo deležni naprednih materialov, ki omogočajo takšno zaščito. Še večje razlike so očitne pri zaščiti pred vetrom in dežjem. To ni enostavna naloga, zato cenejše ženske bunde te zaščite preprosto nimajo. Ceno dražjih bund pa v tem primeru upravičujejo dodatne plasti zaščite, na primer Gore-Tex membrana ter druge vodoodporne tkanine.

Za piko na i ponujajo dražje ženske bunde bistveno več udobja pri zimskih aktivnostih. So zračne in prijetne, primerne tudi za bolj intenzivne aktivnosti. Na koncu pa gre omeniti še dolgo življenjsko dobo – ženske bunde za 300 evrov bodo brez težav zdržale več sezon uporabe, česar za cenejše bunde gotovo ne moremo trditi.