Otroški avtosedeži so obvezna oprema vsakega starša, saj zagotavljajo udobno, predvsem pa varno vožnjo naših najmlajših. Avtosedeži narejeni po zadnjih trendih morajo zato upoštevati vse ergonomske in varnostne smernice, ki otrokom omogočajo vožnjo brez nepotrebnih faktorjev tveganja. Strokovnjaki zato svetujejo, da pri izbiri na prvo mesto postavite njegovo kvaliteto, kakovostne materiale in obliko, ki zagotavlja zdravo in prijetno vožnjo vašega malčka. Pri nakupu vrhunskega avtosedeža velja, da njegovo kvaliteto odraža tudi cena. Ponudba je zares široka, zato se pred nakupom posvetujte s strokovnjakom, ki se mora dodobra spoznati tudi na zakonitosti varne udeležbe otrok v prometu. Nekaj napotkov, ki vam bodo pomagali pri končni odločitvi pa si lahko preberete tudi v našem članku.

avtosedeži

Za vaše najmlajše zahtevajte le najboljše

Avtosedeži za otroke so razdeljeni v več skupin – 0+, 1, 2/3, 0+/1 in 1/2/3. Pri izbiri te nadvse potrebne opreme za v vaše vozilo morate upoštevati težo in višino otroka. Ta je v veliki meri seveda pogojena tudi s starostjo otroka. V splošnem pa velja, da mora biti otrok do 9 kg oziroma nekje do dopolnjenega 9. meseca starosti nameščen v sedež v nasprotni smeri vožnje (0+ ali lupinica ter kasneje 0+/1). Nato ga lahko premestite v sedež 1/2/3, ki ga pritrdimo s pasovi vozila. V sedež skupine 2/3 preidemo takrat, ko je otrok višji od 105 cm in tehta več kot 15 kg.

Če je le mogoče, izberite avtosedež, ki omogoča pritrditev v vozilu s podstavkom Isofix. Ta omogoča odlično fiksiranje otroškega sedeža, kar še dodatno izboljša samo varnost med vožnjo. Pozorni bodite tudi na to, da je avtosedež možno varno in enostavno namestiti v vozilo, z minimalno možnostjo napake v skladu z navodili proizvajalca. Dosegati pa mora tudi vse zahtevane varnostne standarde. Pred nakupom otroškega sedeža je koristno preveriti, kako se je le ta izkazal na različnih varnostnih testiranjih. Test, ki preizkuša različne lastnosti avtosedežev se imenuje ADAC testiranje. Pri nakupu se ne ozirajte na ceno, na prvem mestu mora biti namreč varnost vašega otroka.

Kategorije: Potovanja